Wedstrijden bij Stichting Kroonjuwelen

ONDERLINGE WEDSTRIJDEN

Wij bieden alle ruiters die paardrijlessen volgen bij Stichting Kroonjuwelen de mogelijkheid om 3 à 4 keer per jaar deel te nemen aan een onderlinge wedstrijd. Deze wedstrijden vinden plaats in de maanden februari, juni/juli en november. Iedereen rijdt individueel een dressuurproef, wat inhoudt dat een aantal voorgeschreven figuren in stap, draf en eventueel galop getoond moeten worden. Zo’n proef duurt circa 10 minuten. Omdat natuurlijk niet elke ruiter op hetzelfde niveau rijdt, bestaan er verschillende proeven. Hierdoor krijgt dus elke ruiter/amazone, van beginnend t/m gevorderd niveau, de kans om aan de jury te laten zien wat hij/zij kan.

De te rijden proeven worden vanaf enkele weken voor de wedstrijddatum natuurlijk geoefend in de lessen, zodat iedere ruiter goed weet wat er verwacht wordt. Ook staat een beschrijving van de proeven op de website. Hierdoor kan iedereen zich goed voorbereiden! Op de wedstrijddag zelf zorgen Michella en Uilkje ervoor dat iedereen op tijd op z’n pony of paard zit en ook begeleiden zij de ruiters tijdens het rijden van de proeven. Elke wedstrijd zijn er weer andere proeven, zodat het deelnemen aan de wedstrijden uitdagend blijft.

En... om het extra spannend te maken zijn er natuurlijk leuke prijzen te winnen! Daarom proberen wij de ruiters zoveel mogelijk naar niveau in te delen in groepen, zodat iedereen evenveel kans maakt. Dit betekent niet automatisch dat ook iedereen die in dezelfde groep is ingedeeld dezelfde proef rijdt. Zo hoeft een ruiter met wat minder rijervaring die een moeilijke proef wil rijden niet persé ingedeeld te worden in een groep met vergevorderde ruiters.

Als alle deelnemers van één groep klaar zijn met het rijden van de proeven, volgt de prijsuitreiking. Elke deelnemer ontvangt na afloop van de wedstrijd een aandenken in de vorm van een rozet en voor de beste ruiters hebben we natuurlijk echte bekers!

Het is overigens belangrijk dat elke ruiter ruim op tijd aanwezig is op de wedstrijddag, zodat elke iedereen zich met zo weinig mogelijk stress kan voorbereiden op de proef. Iedere deelnemer krijgt minimaal een week van te voren te horen hoe laat hij/zij verwacht wordt op de wedstrijd en op welk tijdstip de proef verreden wordt, zodat ook eventuele ‘fans’ op tijd aanwezig kunnen zijn.

JURY

Wij proberen iedere wedstrijd door een andere jury te laten beoordelen, en dan het liefst door een jury die de deelnemende ruiters niet kent. Zo kan de wedstrijd zo eerlijk mogelijk verreden worden. Bovendien geeft Michella van te voren aan de jury door welke ruiters een beperking hebben, zodat de jury daar rekening mee kan houden.

 

DE WEDSTRIJDPROEF

Net als in de reguliere dressuursport bestaan onze proeven uit 30 onderdelen. Daardoor kan de jury zich een goed beeld vormen van de vaardigheden van de ruiter.

Er worden niet alleen cijfers (en eventueel commentaar) gegeven voor de figuren en oefeningen die getoond moeten worden, maar ook voor de houding en zit van de ruiter/amazone en de aanwijzingen die hij/zij aan het paard geeft. Het is namelijk erg belangrijk dat je als ruiter correct op het paard zit, omdat het anders lastiger is om het paard de juiste aanwijzingen te geven. En als de ruiter niet de juiste aanwijzingen aan het paard geeft, dan begrijpt het paard natuurlijk niet wat het moet doen.

Verder wordt er een cijfer gegeven voor de verzorging van de ruiter en het paard. Dit cijfer heeft betrekking op het voorkomen van de combinatie. Wij zorgen ervoor dat de paarden ingevlochten zijn en wij zorgen voor witte zadeldekjes. De deelnemers moeten er zelf voor zorgen dat zij er op hun best uitzien J.

 

KLEDINGVOORSCHRIFTEN OP DE WEDSTRIJD

Van boven naar beneden hoort de ruiter er op de wedstrijd als volgt uit te zien:

-          Een goedgekeurde veiligheidshelm is net als in de reguliere lessen verplicht;

-          Lang haar graag opgestoken in een knot of in een vlecht. Dit staat verzorgder dan losse (wapperende) ‘manen’;

-          Een nette blouse met eventueel daarover heen een trui of colbertjasje. Zo kan de jury gemakkelijker de houding van de        ruiter beoordelen. Korte mouwen zijn in ieder geval niet toegestaan.

-          Een paardrijbroek (kleur maakt niet uit). Aangezien niet iedereen in het bezit is van een echte paardrijbroek mag een andere broek uiteraard ook. Zolang het maar geen gladde stof is (in verband met de grip op het zadel) of een te wijd model is (een joggingbroek bijvoorbeeld).

-          Paardrijlaarzen of chaps. Als er van chaps gebruik wordt gemaakt, dan dienen hier bijpassende schoenen (met hakje) bij gedragen te worden. Gympies/sportschoenen met een gladde zool zijn niet toegestaan omdat dit te weinig grip geeft op de stijgbeugels.

Uiteraard is ook een officieel wedstrijdtenue toegestaan, bestaande uit een colbertje met witte blouse en eventueel plastron, witte handschoenen, witte paardrijbroek en paardrijlaarzen of chaps.

Zoals je ziet verschilt het tenue wat gedragen moet worden op de wedstrijd in principe niet veel van het tenue wat in de reguliere lessen gedragen wordt.

OP DE WEDSTRIJDDAG ZELF

* Zorg dat je ongeveer een half uur voordat je je proef moet rijden aanwezig bent.

* Je kunt samen met je fanclub wachten in de kantine, Uilkje haalt je op als je aan de beurt bent.

* Samen met Uilkje maak je je stijgbeugels op maat en zij helpt je op je pony/paard.

* In de rijbaan mag je even een rondje stappen/draven om te voelen of alles goed zit.

* Michella leest de proef voor en helpt hier en daar ‘stiekem’ een beetje.

* Als je klaar bent met je proef, dan mag je afstijgen en onder begeleiding van Uilkje je pony/paard

   terugbrengen naar stal.

* Vervolgens mag je terug naar de kantine, om te wachten op de prijsuitreiking.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uitslagen 22 febr..docx
Word – 13,8 KB 296 downloads
Uitslagen 24 mei 2014.docx
Word – 13,8 KB 271 downloads